CELE MAI VECHI BIBLIOTECI DIN LUME

Bibliotecile sunt centre de cunoaștere și învățare în întreaga lume. Acestea găzduiesc toate operele lumii și alteforme de suport media, inclusiv fi lme, CD- uri , casete video, DVD-uri, discuri Blu-ray, hărți, cărți electronice, cărți audio și baze de date. Cele mai vechi biblioteci au apărut la scurt timp după ce primele civilizații au început să ținăevidențe scrise. Aceste prime biblioteci erau formate din tăblițe de lut și datează din jurul anului 2500 î.Hr. În timpce aproape toate bibliotecile de pe această listă au fost distruse, mai multe opere complete și fragmente dincolecțiile lor au supraviețuit.

5.Biblioteca Al-Qarawiyyin

Se crede că biblioteca Al -Qarawiyyin este cea mai veche bibliotecă din lume. Biblioteca se afl ă în cea mai vecheuniversitate din lume și a fost deschisă pentru prima dată în859 i Hr. A fost fondată de Fatima al -Fihri, fi ica unui bogatcomerciant tunisian (a fondat și Moscheea Qarawiyyin șiUniversitatea Qarawiyyin). În ultimele decenii, cea mai mareparte a bibliotecii a fost închisă tuturor, cu excepția câtorvacărturari și studenți ai universității, din cauza pagubelorconsiderabile.

În 2012, Ministerul Culturii din Maroc a contactat-o pe AzizaChaouni, un arhitect și inginer din Toronto, originar din Fez,Moroco, pentru a evalua daunele bibliotecii. Chaouni adescoperit că biblioteca putrezește și că sub podele curgea un râu. De atunci, biblioteca a fost supusă la renovări ample și afost deschisă publicului în 2017.

4.Biblioteca de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina

Biblioteca de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, situată la poalele legendarului Munte Sinai, este cea mai veche bibliotecă carefuncționează continuu din lume.
Mănăstirea în sine este, deasemenea, considerată una dintre cele mai vechi mănăstiricreștine din lume și este un sit al Patrimoniului MondialUNESCO.
Datorită vârstei și importanței sale în lumea creștină,biblioteca mănăstirii are a doua cea mai mare colecție demanuscrise și codice antice, chiar după Vatican.
Biblioteca găzduiește mai multe texte unice și importante,inclusiv Sinaiticul siriac și, până în 1859, Codexul Sinaitic, ceamai veche Biblie completă cunoscută datând din jurul anului345 e.n.
În urmă cu câțiva ani, Biblioteca UCLA (Universitateadin California, Los Angeles) a început să reproducă copii digitalea aproximativ 1.100 de manuscrise siriene și arabe unice de laMănăstirea Sfânta Ecaterina.

Poate va place:

Scroll to Top